Mobilier si Executie

Fluyd Medical Design
Dacă vorbim despre amenajare cabinet medical , amenajare clinica medicală, designul si amenajarea unei unități sanitare trebuie să se bazeze pe finisaje și materiale antifungice și antibacteriene, însă imaginea sa nu fie una sterilă și sobră pacientul trebuie să se simtă important și comod, iar psihologic, designul ne vindecă. Culorile, accentele, finisajele, toate contribuie la o stare de bine.
Aspectele cele mai importante în amenajarea unei clinici/cabinet medical sunt:
Clinicile și cabinetele medicale sunt supuse unor reguli de planificare diferite.
Când vorbim despre idei de design pentru clinici medicale, există câteva lucruri importante de luat în considerare
-
spațiul să fie ușor de dezinfectat;
-
finisajele trebuie să fie de înaltă calitate și să respecte cerințele impuse de Ministerul Sănătății;
-
spațiul trebuie să fie luminos.
Dispunerea etapelor unui cabinet / clinica medicala cu echipa
Fluyd Medical Design
Echipa Fluyd Medical Design de ingineri si designeri de interior face procesul de proiectare mult mai placut si mai usor pentru beneficiar. Transparenta este pilonul de sustinere in acest sens, prin urmare cu un studio de design interior vei parcurge o serie de pasi.
-
Stabilirea conceptului
Conceptul este foarte important in amenajarea spatiilor. Dincolo de serviciile pe care le oferiti, pacientii gasesc ceva nou in practica dumneavoastra, valoarea adaugata pe care o aduceti nisei si aceasta valoare data prin concept. Un concept sta la baza designului interior deoarece personalizeaza si reprezinta amprenta vizuala a intregului design.
Un concept va deveni unitar daca este gandit in paralel cu identitatea vizuala a cabinetului, adică logo-ul, gama cromantica, pana si tematica daca se opteaza pentru una.
Planificarea spatiului din cabinet;
Planificarea spatiul dvs. este importanta si minutioasa, iar astfel puteti face greseli. Un designer de interior nu planuieste spatiul "din vedere", ci tine cont de toate aspectele care trebuiesc luate in considerare. Intr-un cabinet medical sau o clinica, totul incepe de la intrare si recepție, asteptare, trafic etc.
Planificarea spatiului din birou este locul unde incepe amenajarea. Aici vom decide cum sa folosim cat mai bine spatiul disponibil, fara a da senzatia de claustrofobie.
-
Layout 2D
In pasul de layout 2D, veti putea vedea, practic, modul in care cabinetul dvs. va arata la scara reala.
Aspectul bidimensional va ofera o imagine clara a viitorului cabinet si anume veti intelege cum va fi spatiul pentru circulatia corecta, ce echipament va fi potrivit si care este pozitia optima a acestuia, crearea cursului personalului, pacientului, modul in care va fi proiectata receptia si zona de asteptare. Toate aceste detalii vor fi apoi transpuse intr-un plan tridimensional pentru si mai multa precizie.
-
Modelarea in plan 3D & Randari
In aceasta etapa veti putea sa vedeti in 3D cum va arata cabinetul dvs. Dupa procesarea si aprobarea aspectului 2D, imaginile sunt modelate in 3D.
Aceste modele tridimensionale va vor ajuta sa intelegeti mai bine cum va arata spatiul dvs. in ansamblu, precum si spatiul de stocare, fluxurile, dimensiunea reala a obiectelor si detaliile importante.
Randările sau simularile 3D sunt imagini care te vor ajuta sa intelegi nu doar care este spatiul de la final, ci si ce materiale, culori de finisaje au fost alese in acest proiect.
-
Realizarea schitelor
Odata ce randarile au fost aprobate, incepe cea mai importanta etapa de proiectare: schitele tehnice.
In aceasta etapa se va realiza detalierea proiectului, de la partea de constructii: planuri de compartimentare, electrica, iluminat, planuri cu detalii despre finisaje si materiale, desfasurarea peretilor cu reprezentarea finisajelor alese si alte detalii utile echipei care va implementa proiectul, pana la partea de mobilier. De asemenea si toate schitele tehnice in care se va specifica compartimentarea fiecarei piese realizate la comanda.
-
Listele produselor standard si cantitati materiale
Dupa realizarea schitelor se va completa proiectul cu lista produselor standard si cantitatile de materiale. In plus se va specifica sursa sau furnizorii de unde pot fi achizitionate. Uneori designerul poate oferi si serviciul de achizitii, dar este un cost extra. Sa nu uitam ca un designer specializat in amenajari Healthcare sau Wellness intotdeauna va respecta normele si cerintele sanitare pentru o intretinere mult mai usoara, dar si pentru siguranta pacientilor.
-
Executia propriu-zisa si serviciul de supraveghere santier
Dupa ce ati acceptat randarile, ati aprobat schitele tehnice si propunerile de mobilier, incepe efectivul , la finalul caruia veti avea o clinica medicala sau un cabinet medical conform asteptarilor dumneavoastra.
Timpul de executie difera in functie de complexitatea proiectului, cum ar fi bugetul necesar dezvoltarii. Si nu uitati, pentru ca realizarea unui proiect sa decurga fara probleme, alegeti sa lucrati cu o echipa de mesteri cu experienta si cei care au un sef de santier sau un manager de proiect. Proiectantul urmareste munca, dar nu poate fi in toate situatiile aparute prezent pe site deoarece nu este specializat in acest domeniu, de aceea va recomandam sa fiti atenti la echipa.
Idei pentru amenajarea spatiilor
Daca esti in cautare de idei de amenajare clinica medicala sau idei de amenajare cabinet medical, este bine sa stii ca aceste unitati sanitare, deși sunt spatii sigure si sterile, nu trebuie sa fie sobre si formale. Pacientii trebuie sa se simta bine primiti, trebuie sa aiba parte de o atmosferă calduroasa si familiara, iar designul de interior contribuie la consolidarea acestor aspecte.
De aceea astazi, multi designeri opteaza pentru concepte de amenajare care te duc mai aproape de natura (poate deja ați remarcat acest lucru) si care transmit o atmosfera relaxanta ( asemanatoare SPA-urilor – iarasi un nou trend care a prins foarte bine in designul cabinetelor, indiferent de specializare).
-
Receptia si sala de asteptare
Receptia si sala de asteptare sunt zone in care putem fi creativi in design , iar aici conceptul clinicii poate fi prezent din abundenta.
Fiind zonele de prim contact intre pacient si clinica, dar si spatiile in care acesta poate sta mult timp, acestea trebuie sa fie confortabile si elegante.
Nu uitati ca designul receptiei ar trebui sa fie in armonie cu restul spatiilor, fie ca este vorba de dulapuri sau holuri, bai etc.
Intrarea si receptia este primul contact pe care un pacient il are cu cabinetul nostru sau cu clinica noastra ( trebuie sa-i ureze "bun venit!" ).
In acest spatiu putem fi creativi si sa ne jucam cu culorile. Spatiul de intampinare reprezinta imaginea pe care doriti sa o transmiteti catre pacient.
Receptia trebuie sa fie suficient de spatioasa pentru o organizare foarte buna, astfel va trebui sa nu lipseasca spatiul de stocare.
Suflet al cabinetului, receptia poate determina persoana sa mai revina sau nu. Un spatiu inchis, sobru, care il sperie nu il va face sa se intoarca. Dar si in cazul in care spatiul nu permite sa amenajam o recepție generoasa, cel putin aceasta trebuie gandita foarte ergonomica si iluminata corespunzator pentru a mari vizual spatiul.
In sala de asteptare, pacientii pot sa petreaca destul de mult timp, asa ca trebuie sa pretuim confortul lor.
Venind in extinderea receptiei, camera trebuie sa fie un spatiu familiar si creativ.
Iata care sunt cele mai importante lucruri de pastrat:
-
Elemente precum oglinda si cuierul nu trebuie sa lipseasca;
-
Sala de asteptare trebuie sa fie comoda, confortabila, asa ca scaunele (sau canapelele) trebuie sa fie pe masura;
-
Materialele de citit si televizorul uneori va relaxa pacientul in asteptare (dar fiti atenti la ce posturi afiseaza);
-
Nu trebuie sa uitam de juniori: un colt pentru copii, amenajat ca un mic loc de joaca;
-
Cabinetul medical propriu-zis este cea mai importanta zona din întreaga clinica, fiind spatiul dedicat tratamentului. In cabinet efectiv este importanta mai mult ca niciodata conturarea unei atmosfere aerisite si impecabile: atmosfera, tehnologia si echipamentele folosite, dar mobilierul auxiliar sunt trei dintre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tinem cont;
-
De mentionat este ca amenajarea cabinetului difera in functie de profilul sau: un cabinet dentar va avea alte functionalitati si norme de respectat fata de un cabinet de medicina generala, de exemplu;
-
De asemenea, echipamentul medical difera de la specializare la specializare, motiv pentru care aceasta este vitala in amenajare si trebuie cunoscută de la bun început: daca se amenajeaza un cabinet ginecologic, tehnologia si aparatura folosita va fi cu totul si cu totul diferita fata de una utilizata in stomatologie, iar acest lucru poate afecta spatiul. S-ar putea sa ocupe mai mult sau mai putin spatiu, de exemplu. Profilul cabinetului medical da tonul in compartimentarea spatiului si amenajarea interioara.
-
Amenajarea saloanelor pentru pacienti
Camerele pacientilor sunt de obicei spatii inchise, ceea ce ne intareste si mai mult frica. Putem domoli senzatia de teama si claustrofobie prin design, pastrand, desigur, un spatiu cat se poate de sigur si steril.
Este important ca salonul sa fie gandit in functie de nevoile pacientului. Acesta trebuie sa aiba suficienta intimitate fata de ceilalti, dar si suficient spatiu de depozitare. Lumina este, si ea, foarte importanta, sunt de dorit ferestrele cat mai mari, iar in lipsa lor trebuie sa apelam la iluminare artificiala de calitate si gama cromatica. Desi multe clinici opteaza pentru culoarea alba si albastra (culori reci, care sunt si culori mai depresive, dar care sunt asociate cu igiena, curatenie), studiile au aratat ca anumite culori ajuta la o vindecare mai rapida. Va recomand sa studiati mai mult despre psihologia culorilor. Si ca o concluzie: optati pentru culorile care reflecta natura: verde (tonuri deschise, pastelate cu nuanta care bate mai mult spre galben decat spre albastru; culorile pamantii – nisip, bejuri calde, culoarea lemnului deschis etc.)
-
Grupurile sanitare
Baile ar trebui sa fie amenajate pentru a se potrivi cu restul clinicii / cabinetului medical si se pune un accent si mai mare pe igiena si mentinerea unui spatiu curat.
De asemenea, ar trebui sa fie suficient de spatios pentru a putea permite oamenilor sa se miste fara probleme, fara a se simti stanjeniti.
Lemnul natur sub orice forma este de evitat in astfel de spatii, dar cand avem nevoie vizuala de acest material, alegeti imitarea acestuia, de exemplu gresie portelanata rectificata care imita lemnul se monteaza usor si datorita marginii drepte, se poate monta fara rosturi, ceea ce inseamna o intretinere mai buna.
Alt material la fel de sigur este covorul PVC care poate imita lemnul sau piatra naturala), puteti alege un fototapet cu o grafica interesanta, dar totusi mai putin incarcata si sa completati decorul cu oglinzi si un joc de lumini (de exemplu, o lumina decorativa in scafa sau in spatele oglinzii si una mai puternica sub forma de plafoniera sau lampa suspendata).
Care sunt normele de amenajare a cabinetelor medicale
Amenajarea unui cabinet sau o clinica medicala necesita respectarea unor norme care asigura sterilitatea spatiului:
-
Sala de asteptare trebuie sa aiba minim 1/1,5 metri patrati/ persoana (pentru adulti);
-
Trebuie sa existe minimum 2 grupuri sanitare – unul pentru pacienti, unul pentru personal;
-
Sala de tratament trebuie sa aiba o suprafata minima de 9 metri patrati, dar depinde de cantitatea si marimea echipamentelor;
-
Suprafetele din zonele de tratament trebuie sa fie rezistente la dezinfectante, antibacteriene, antifungice si superlavabile;
-
Tavanele false casetate sunt de evitat;
-
Mochetele sunt interzise;
-
Trebuie folosite produse de constructie rezistente la foc;
-
Unitatea trebuie dotata cu stingator, instalatiile electrice trebuie verificate periodic, iar planul de evacuare si caile de acces sunt obligatorii.
De ce sa alegi echipa Fluyd Medical Design?
In amenajarea de clinici private, spitale, cabinete medicale procesul devine mult mai complex decat in amenajarea locuintelor . Spatiile sanitare nu trebuie sa fie doar estetice si confortabile, ci cu adevarat sterile si sigure, atribute vitale pentru cabinete si clinici. Iar intreg procesul de amenajare poate fi o calatorie indelungata si complexa, motiv pentru care un studio de design interior va veni ca un aliat de incredere, menit sa te ajute pe tot parcursul acestei calatorii. De ce sa alegi o echipa de designeri de interior pentru amenajarea cabinetului tau?
-
un spatiu sanitar trebuie sa respecte o serie de norme si reguli pe care ti-ar lua mult timp sa le descoperi, insa designerii de interior deja le cunosc;
-
designerii de interior stiu sa creeze fuziunea armonioasa intre cei trei piloni: estetic, functional si siguranta;
-
echipa de designeri stie care sunt materialele si finisajele aprobate de Ministerul Sanatatii;
-
amenajarea finala va fi una unitara, fluida, un tot complet si complex;
-
vei economisi bani, pentru ca un designer de interior stie sa se incadreze in buget;
-
si, cel mai important, vei economisi timp, iar rezultatul final va fi pe masura asteptarilor tale si ale pacientilor tai.