top of page

Arhitectura si Design

Fluyd Medical Design

Architectural Plans

Clinicile medicale și spațiile aferente trebuie să îndeplinească alte crierii de design interior decât cele rezidențiale sau comerciale. Fluyd Design doreste să schimbe stilul în care sunt private unitățile medicale  sub  semnul esteticului. Construim spații care să arate bine și să inspire încredere cu normele de igienă și curățenie impuse de Ministerul Sănătății.

Dacă vorbim despre amenajare cabinet medical, amenajare clinică medicală, designul și amenajarea  unei unități sanitare trebuie să se bazeze  pe finisaje și materiale antifungice și antibacteriene, însă, ca  imaginea să nu fie una sterilă și sobră, pacientul trebuie să se simtă important și comod, iar din punct de vedere psihologic, designul ne vindecă. Culorile, accentele, finisajele, toate contribuie la o stare de bine.

Cum te putem ajuta noi?

Dacă ai una sau mai multe idei, însă nu știi de unde să începi, noi îți stăm la dispoziție. Un designer de interior poate veni cu o nouă perspectiva, cu viziune și idei noi, dar, în aceeași măsură te poate ajuta să le pui în practică.

Amenajarea cabinetului/clinicii medicale: norme si etape Idei de design interior

Ritmul inovației în medicină depășește cu mult orice așteptări. Dacă ar fi să facem o scurtă analiză a pandemiei de Covid-19, în doar câteva luni a fost dezvoltat un vaccin împotriva acestui virus care a răsturnat complet ordinea mondială, vaccin bazat pe o tehnologie care era, în urmă cu 30 de ani, catalogat că fiind la limita imposibilului.

Așa că, în fața acestei evoluții fulminante, nu e de mirare că vom asista, în perioada imediat următoare, la o revoluție în materie de amenajări de clinici medicale sau spitale.

De la a trata la a proteja și prezerva, de la a înlocui prin compromis, la a înlocui prin găsirea unei soluții care mimează unu-la-unu natură – medicină rescrie și resetează limitele posibilului și, în opinia noastră, această revoluție va fi vizibilă și în modul în care spațiul asignat sănătății este gândit și proiectat.

Bine ați venit pe un articol cu o tema foarte dragă nouă – amenajarea clinicilor sau cabinetelor moderne.

Ne propunem să facem o scurtă plimbare vizuală prine tapele de amenajare ale acestora, punctând elementele esențiale și normele ce ar trebui respectate, precum și așezând, rând pe rând, idei și inspirație pentru amenajarea diferitelor zone care alcătuiesc o clinică medicală.

Aspecte esentiale in amenajarea unui cabinet medical

Trebuie să recunoaștem, vizita la medic nu este o experiență plăcută. De aceea, designul unei clinici joacă un rol foarte important, creează cadrul prin care un medic se asigură că pacienții rămân pe cât de calmi posibil. Să facem un scurt exercițiu de empatie: motivele pentru care nevoia unei vizite la medic apare în viața noastră sunt evidente – deși sperăm să fim bine, e foarte posibil să suferim de afecțiuni mai mult sau mai puțin grave și care ne pot schimbă fundamental viața. Așadar, grija, empatia, siguranța sunt trei elemente care e bine să fie captate de o clinică medicală, indiferent de profilul acesteia.

Pacienții tăi vin la medic pentru a se face bine și au nevoie, în acest periplu, de micro-confirmări că vor fi bine – iar designul poate face acest lucru; îi ajută să depășească niște bariere mentale pe care le poți întâmpina atunci când sănătatea ta are de suferit.

În afară de aceste capitole subtile și necesare, o clinică medicală trebuie obligatoriu să fie:

  • spațioasă,

  • luminoasă,

  • dotată cu echipamente de ultimă generație,

  • curată.

Design interior pentru clinica medicala. Etape:

  • Planificarea spatiului din cabinet

Deoarece proiectarea clinicii depinde în mare măsură de specializare, trebuie să luați în considerare următorii factori atunci când planificați spațiul: Care este dimensiunea spațiului disponibil? Ce flux de pacienți preconizați într-o zi sau într-un anumit interval orar? (pentru a estima capacitatea de locuri) Care este specializarea? – de exemplu, in cazul stomatologiei, va fi nevoie de amenajare dedicată și atenție acordată echipamentelor. Echipamentul este dedicat pentru diagnostic sau pentru tratament?

  • Alegerea conceptului pentru amenajarea clinicii medicale

Conceptul este foarte important în amenajarea spațiilor comerciale – dincolo de serviciile pe care le oferi, pacienții vor să regăsească un ceva în cabinetul tău și să recunoască plus-valoarea pe care o aduci în nișă. Iar această valoare este dată de concept. Un concept stă la baza amenajării interioare, întrucât personalizează spațiul și reprezintă amprenta vizuală a întregului design.Un concept va deveni unitar dacă este gândit în paralel cu identitatea vizuală a cabinetului, adică logo-ul, gama cromantică, până și tematica, dacă se optează pentru una.

  • Realizarea schitelor

După ce randările au fost aprobate, începe etapa cea mai tehnică a unui proiect de design – schițele tehnice. În această etapă se va realiza detalierea proiectului, de la partea de construcții: planuri de compartimentare, electrică, iluminat, planuri cu detalii despre finisaje și materiale, desfășuratele pereților cu reprezentarea finisajelor alese și alte detalii utile echipei care va implementa proiectul (care diferă de la un proiect la altul, în funcție de complexitate), până la partea de mobilier: toate schițele tehnice în care se va specifica compartimentarea fiecărei piese realizate la comandă. În aceeași măsură, în aceasta etapa, dăm listele de cantități și indicam producătorii pentru materiale și obiecte.

  • Mobilierul si finisajele

Mobilierul și accesoriile modulare sunt o tendință emergentă în lumea designului medical. Acest lucru este valabil mai ales în zonele de așteptare a pacienților, unde, dacă aranjezi mobilierul în funcție de cerințele individuale, îi poți ajuta pe vizitatori să se simtă mai bine.

Ia în considerare acest exemplu – dacă o familie de patru membri așteaptă, poate rearanja locurile pentru a sta mai aproape. Între timp, cei care așteaptă singuri și își doresc intimitate pot reamenaja spațiul pentru a avea intimitate. Această adaptabilitate se poate extinde și la spațiile de tratament. Dacă medicii pot schimba scopul sălilor de consultație după cum este necesar, clinica poate satisface mai flexibil nevoile diferitelor tipuri de pacienți și poate primi volume mult mai mari de vizitatori.

  • Executia propriu-zisa a cabinetului

Pornind de la status-quo-ul descris în randurile de mai sus, elemente notabile de care te sfătuim să ții cont sunt:

  • personalizarea: poate cel mai specific element prezent în amenajarea unei clinici. Acest lucru se explică prin relația de interdependență dintre designul, look and feel-ul acesteia și tipul de serviciu oferit. De exemplu, o clinică a unui medic pediatru poate fi viu colorată, cu jucării și jocuri, în timp ce o clinică a unui medic ortoped ar trebui să se concentreze pe ușurința de acces în toate punctele din cadrul clinicii. Cabinetul unui psihiatru se poate concentra mai puțin pe aspectul utilitar și mai mult pe modul în care locul te face sa te simți;

  • nu face compromisuri la nivel de dotări. Echipamentul din clinică poate fi folosit fie pentru diagnostic, fie pentru tratament. Dacă spațiul permite, acestea trebuie pozitionate în zone separate ale clinicii. În timpul instalării echipamentului, este important să te asiguri că amplasarea este proiectată astfel încât să permită spațiu adecvat pentru a te plimba și pentru a regla echipamentul după cum este necesar;

  • gîndește funcțional. Firele și extensiile, dacă există, trebuie să fie manipulate într-o manieră îngrijită, astfel încât oamenii să nu se împiedice de ele și să se mențină o atmosferă curată. De asemenea, trebuie să existe o zonă în care echipamentul poate fi depozitat atunci când nu este utilizat. Acest lucru este important, deoarece ar trebui să fie în siguranță și ferit de căldură și lumină intensă.

Norme de amenajare ale unui cabinet medical

Pentru a amenaja un cabinet sau o clinică medicală este necesar să respectăm o serie de norme care asigură sterilitatea spațiului:

  • sala de așteptare trebuie să aibă minim 1/1,5 metri pătrați/ persoană (pentru adulți);

  • trebuie să existe minimum două grupuri sanitare – unul pentru pacienți, unul pentru personal;

  • sala de tratament trebuie să aibă o suprafață minimă de 9 metri pătrați, dar depinde de cantitatea și mărimea echipamentelor;

  • suprafețele din zonele de tratament trebuie să fie rezistente la dezinfectate, antibacteriene, antifungice și superlavabile;

  • tavanele false casetate sunt de evitat;

  • mochetele sunt interzise;

  • trebuie folosite produse de construcție rezistente la foc;

  • unitatea trebuie dotată cu stingător, instalațiile electrice trebuie verificate periodic, iar planul de evacuare și căi de acces sunt obligatorii.

Design interior pentru receptia si sala de asteptare a cabinetului medical. Sfaturi:

Prima impresie conteaza: intrarea în clinica influențează foarte mult confortul experimentat de pacienți.

  • Se recomandă o ușă mare, astfel încât aceștia să poată intra confortabil, cu spațiu adecvat pentru cineva care îi însoțește.

  • Dacă este fezabil, ar trebui luată în considerare posibilitatea unei rampe sau a unui sistem de sprijin, mai ales dacă există scări.

  • Este important să te asigur că intrarea nu este înghesuită. Orice mobilier care reduce spațiul de la intrarea în recepție trebuie îndepărtat.

  • Dacă încălțămintea trebuie îndepărtată, ar trebui să existe suficient spațiu pentru a face acest lucru.

  • Accesul trebuie să fie ușor, astfel încât chiar și o frictiune minimă asupra pacienților să fie eliminată.

  • Amenajarea receptiei cabinetului medical

Încorporați elemente care să simbolizeze grijă și protecție încă de la intrare și repetați această tactică în recepție: este înțelept să profitați de potențialul primei impresii pentru a crea un sentiment intuitiv de vindecare.

Mobilierul utilizat în zona de recepție trebuie să fie simplu, impecabil și robust pentru a prezența fiabilitate.
De asemenea, trebuie să fie la o înălțime confortabilă, astfel încât pacienții să poată aborda recepționerul cu ușurință. Ar trebui făcute aranjamente convenabile, astfel încât să fie ușor de completat formularele etc.

  • Amenajarea zonei de asteptare din receptia cabinetului

Zona de așteptare este probabil partea care are cel mai mare potențial de a relaxa pacienții. Acest lucru se datorează faptului că sunt foarte conștienți de secundele care se scurg aici și au nevoie să interacționeze cu împrejurimile. Scaunele e bine să fie planificate astfel încât să existe un echilibru optim între confort, spațiului personal și utilizarea cât mai eficientă a spațiului disponibil. Iluminarea este recomandat să fie suficient de puternică pentru a facilita aspectele operaționale, dar nu foarte strălucitoare, deoarece acest lucru poate crea disconfort pacienților.

  • Mobilierul din sala de asteptare si receptie – ce nu poate sa lipseasca

Mobilierul într-o clinică ar trebui să țină cont nu numai de numărul locuri, ci și de alte aspecte, precum ar fi depozitarea materialelor de lectură (reviste, ziare, cărți), afișarea de afișe și diseminarea informațiilor. Schemele de culori ar trebui să fie relaxate, luminoase și aerisite, în funcție de tipul de clinică. Poți folosi lucrări de artă în culori liniștitoare, plantele de interior ajută, de asemenea, la menținerea unui aspect curat și relaxant. Poți estompa sursele de zgomot, prin îmbunătățirea izolației fonice cu tavane și covoare fonoabsorbante, poți adaugă un fundal muzical care acționează că indiciu verbale pozitive. O ambianța calmă poate fi creată prin proiectarea pe ecranele din sala de așteptare a uno imagini cu peisaje natutale – râuri, oceane, păduri.

  • Iluminarea receptiei si salii de asteptare

Fii foarte atent la schemă de lumini. Iluminatul este un aspect destul de important al amenajării, cu atât mai important cu cât, într-o trebuie să îndeplinească două scopuri – utilitar, precum și crearea de impact vizual. Iluminatul în sălile de examinare și sălile de tratament trebuie să fie puternic. În funcție de cerințe, pot fi instalate și lumini de focalizare. Acestea ar putea fi necesare într-un cabinet stomatologic sau într-o clinică de oftalmologie. Iluminatul din recepție și din zona de așteptare poate fi mai puțin strălucitor pentru a calmă. Dacă o clinică este mică sau există zone în care pot fi furnizate mai multe servicii, se poate lua în considerare instalarea de lumini a căror luminozitate poate fi reglată în funcție de cerințe.

Amenajarea cabinetelor medicale

Un raport recent lansat de KPMG, Healthcare reimagined: Tendințe de inovare, previziuni și acțiuni pentru liderii din domeniul sănătății, a adus în discuție conceptul de „bunăstarea proactivă”, care implică implementarea de soluții pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății în timp. Pentru a atinge această „bunăstarea proactivă”, designul multidisciplinar în proiectarea unităților de sănătate este vital.

Una dintre recomandările cheie ale acestui raport este implementarea designului centrat pe pacient, cu alte cuvinte, ramificat în empatie.

  • Acest lucru poate fi realizat, de exemplu, prin schimbări simple, precum ar fi lărgirea ușilor de la baie sau crearea de grupuri de familie și prieteni în sala de așteptare, în loc de simpla așezare în rânduri. Toate acestea pot avea un impact deosebit asupra primei impresii pe care pacientul o are asupra clinicii.

  • În aceeași măsură, folosirea unui design minimalist și crearea unui spațiu „inteligent”, activat de tehnologie este o modalitate de a crea un spațiu primitor. Pentru a avea un cabinet centrat pe pacient poți elimina birourile mari din camerele de consult. Birourile mari „împart” fizic spațiul dintre medic și pacient, astfel încât, prin eliminarea acestuia, obții imediat un spațiu mai prietenos cu pacientul.

  • Există, de asemenea, câteva modalități inteligente de a utiliza tehnologia pentru a interacționa mai bine cu pacientul. Încearca să instalezi un ecran TV pe perete pentru că pacientul să poată urmări consultația sau intervenția, pentru a discuta rezultatele analizelor sau pentru a putea împărtăși pacienților resurse educaționale.

Recomandari pentru amenajarea saloanelor pentru pacienti

Deși suntem obișnuiți cu saloanele albe, septice, raportul KPMG amintit mai sus, recomandă personalizarea acestora fără a compromite siguranță. Acest lucru se poate face prin folosirea operelor de artă, a fito designului și a grădinilor interioare, a peisajelor și a acvariilor sau fluxurilor de apă, pentru a reduce stresul pacienților și al familiilor acestora. Plantele pot însufleți cu adevărat saloanele și pot crea un spațiu primitor. Afișele cu mesaje pozitive pot avea, de asemenea, un impact rezonant asupra pacienților, îmbunătățindu-le moralul, implicarea și dându-le mai multă speranță.

În mod interesant, raportul subliniază, de asemenea, modul în care designul de acest tip poate asigura igiena și poate minimiza răspândirea virușilor, microbilor și bacteriilor. Clinicile pot începe să aplice soluții inovatoare pentru a preveni transmiterea agenților patogeni, pentru a obține un mediu mai igienic, care sprijină mai bine îngrijirea pacientului. De exemplu, una dintre cele mai ignorate zone ale clinicilor este mânerul ușii. Înlocuirea ușilor cu sisteme fără clanța, activate pe principiul împingerii, poate reduce transmisia microbiană cu 50%. Acest element de design folosit în spitale poate funcționa la fel de eficient în clinici și saloane.

Utilizarea inteligentă a luminii într-un salon poate fi folosită în beneficiul pacienților. Iluminarea ne poate influența ritmul circadian, poate ajută la normalizarea ciclurilor de activitate de odihnă, a tiparelor de somn, a dispoziției și a durerii, influențând totodată sistemul nostru imunitar și potențialul de vindecare. Cercetările au arătat chiar că acest lucru poate ajută la accelerarea recuperării țesuturilor și la îmbunătățirea capacității pacientului de a face față amenințărilor microbiene.

Grupurile sanitare

Grupurile sanitare trebuie să fie amenajate în același ton cu restul clinicii / cabinetului medical, iar aici accentul cade și mai mult pe igienă și pe păstrarea unui spațiu curat, aerisit, cât mai ușor de igienizat. Trebuie să fie, de asemenea, suficient de spațios, astfel încât să permită fluiditatea circulatiei pacienților fără ca aceștia să se simtă stânjeniți.

Idei pentru alegerea pardoselii potrivite unui cabinet medical

Un cabinet medical trebuie să respecte reguli stricte de igienă și igienă. Pardoselile acestor birouri trebuie curățate și dezinfectate frecvent si ar trebui să reziste și la forfota oamenilor care vin la întâlniri. Optează pentru podele care nu devin prea alunecoase, mai ales dacă clienții tăi sunt copii sau persoane în vârstă. Pardoseala din lemn de esență tare este foarte potrivită pentru o clinică – este durabilă și estetica.

Culori potrivite unui cabinet medical

S-a dovedit în repetate rânduri cum culorile, dacă sunt folosite în mod corespunzător, pot influența starea de spirit în mod subtil. Nuanțele simple, deschise, neutre precum alb, crem, bej și alb murdar sunt opțiuni de luat în considerare, iar dacă dorești sa mergi pe o zona colorata, cel mai bine este să rămâi la nuanțele pastelate precum verdele deschis. Acest lucru va concentra și atenția pacientului asupra afișajelor pe care le poți folosi. Mobilierul poate fi colorat în așa fel încât să contrasteze cu pereții și podeaua. Nuanțele închise și uniforme sunt recomandate pentru a proiecta o imagine de stabilitate și consistența.

bottom of page